Šta zahtjeva uspjeh na radiju? (Priručnik za radio 1/30)

Uspjeh na radiju zahtjeva dvije stvari: Inicijativu i stav.

Predgovor

Dobro vođenje programa je lagan posao. Potrebno se samo opustiti. Naučite čitati kao da normalno govorite. Fokusirati se na svoje slušatelje umjesto na sebe.

Razviti određeni stepen samokontrole. Naučiti i i usavršiti neke uobičajene prefesionalne tehnike. I zadržite pozitivan stav. To je stvarno sve što vam je potrebno da budete odličan voditelj!

Iako nadprosječna intelegencija pomaže, ona i nije mnogo bitna za ovaj posao. Neki od najboljih voditelja sa kojima sam radio su da budem blag, malo priglupi izvan programa. Ali u eteru, postojao je osječaj svrhe i uživanja koji ste zaista mogli osjetiti. Kada je neko tako dobar, onda je savršen za slušatelje.

šta zahtjeva uspjeh na radiju? (priručnik za radio 1/30)
uspjeh na radiju očekuju svi, ali dobiju samo njaoblji voditelji

Mnogi voditelji bi mogli biti mnogo bolji ako bi imali neke upute. Ako bi im neko samo pokazao neke osnovne stvari. To ću ja pokušati učiniti na narednim stranicama. Stvari koje ćete pročitati u ovom priručniku su najvažniji aspekti „karaktera/ličnosti“ dobrog voditelja.

Jedno čitanje ovog priručnika vam sigurno neće biti dovoljno. Bitno je da ovaj priručnik pročitate barem svakih nekoliko sedmica i nastavite ga čitati dok god se ne uspijete potpuno profesionalno usavršiti. A kada se to desi, ponekad pročitajte ovaj priručnik.

Inicijativa

Morate preuzeti odgovornost i posao na sebe da bi kvalitetno odradili svoj dio posla. Da, vi ćete i tada ipak raditi po uputama svoga šefa, naravno. Ali, u biti morate da shvatite da vi radite za sebe i svoj napredak.

šta zahtjeva uspjeh na radiju? (priručnik za radio 1/30)
uspjeh na radiju ovisi o vama

Ako ikada ostvarite veliki uspjeh u ovom poslu to će biti samo produkt vašeg rada i truda. A to je moguće samo ako budete radili više i bolje nego što se to od vas očekuje.

Morate da shvatite da ćete sigurno ostati bez posla ako radite ispod očekivanja ili u skladu sa očekivanjima.

Morate koristit svoj mozak i ne čekati da vam se nešto mora reći. Kada naletite na neki mali detalj koji treba popravak, ispravite ga. Onda, recite da ste vi to uradili. Inicijativa je uvjek u vašu korist.

Stav

Postoje mnoge stvari unutar svake radio stanice koje ne vode ka onome što obično nazivamo „pozitivni mentalni stav“. Shvatite to i savladajte to!

Vaš stav je vaše gorivo. Ako je na visokom nivou, pokretaće vas dalje i brže. Imajte to na umu.

šta zahtjeva uspjeh na radiju? (priručnik za radio 1/30)
za uspjeh na radiju morate imati pozitivan stav

Vi ste dio radio industrije jedne od najljepših profesija u historiji čovječanstva. Vaš posao je zabavan. Uzbudljiv je. Koristit se u dobru svrhu. Ne šteti okolišu. Prijatan je. Ima status.

Bez obzira koliko loš imali dan, imajte na umu da postoji mnogo gore. Mogli biste slagati namirnice u samopozluzi ili vuči gnjojivo? Nasmijte se i nastavite sa poslom.

Ovo je prvi članak iz Priručnika za radio kojeg ćemo u cjelosti objaviti na radiostanica.ba u 30 nastavaka. Priručnik priprema Alem Lolić, generalni direktor TNT Grupacije koja posjeduje 7 lokalnih radija i 23 godine iskustva u industriji.

Da saznate dobre stvari o radiju, pratite naš sajt.

Porodična Putovanja: planiranje i saveti

Porodična putovanja i njihovo planiranje može biti izazov, ali sa pravim alatima i informacijama, vaše putovanje...

033.ba – Vaš izvor vijesti i informacija iz Sarajeva

U današnjem digitalnom dobu, internet je postao neizostavan izvor informacija i vijesti. U moru online portala,...

Sarajevo Radio Stanice

Sarajevo Radio Stanice je lista najpopularnijih radija u glavnom gradu BiH. Znate onaj osjećaj dok se vozite...

5 Najslušanijih bh radija u Septembru

Donosimo vam listu pet najslušanijih bh radija u mjesecu Septembru 2022. Bosna i Hercegovina spada među zemlje...

Otvoreni radio

Otvoreni radio je privatna glazbena hrvatska radio stanica koja emitira svoj program od 24. prosinca 1997....

Narodni radio Sarajevo najlušaniji “narodni” u gradu!

Narodni radio Sarajevo je najmlađa narodna radio stanica u glavnom gradu BiH ali već je omiljeni...