Privatni smještaj Vlašić

- Oglašavanje -

Sadržaj

Tražite lokaciju za zimovanje. Privatni smještaj Vlašić je prava opcija za vas.

Vlašić je visoka planinska prepreka, koja se nalik ogromnoj tvrđavi nadnosi nad okolinom.

Ona zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi ovog područja zahvaljujući njenim šumama, pašnjacima i brojnim izvorima. Najviši vrh Paljenik dostiže 1943 metara nadmorske visine. Ova planinska ljepotica nalazi se u samom srcu Bosne i Hercegovine, te je još u vrijeme Austro- Ugarske uprave bila prepoznata kao izvrstan turistički centar. Područje Devečani (1760m) i vrh Galice predstavljaju atraktivne ciljeve planinara, a raspolažu dobro obilježenim planinskim stazama.

Na Babanovcu (1260m), koji je s Travnikom povezana s faltnom cestom dugom 20 km, nalazi se poznati centar za zimske sportove, kojim raspolaže s 5 skijaških liftova, staze za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km i s 4 skakaonice.

Godinama je bila poznat a po internacionalnom Pokal Vlašić Europa Kupu koji je 13 puta održan na 90-metarskoj skakaonici na kojem su pred 12000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 europskih zemalja, Japana i SAD, statusu Rezervnog aklimatizacijskog sportskog centra XIV Olimpijskih igara, te prestižnom priznanju Srebrena pahuljica.

Kako do Vlašića?

Sportsko-rekreacijski centar Babanovac (1260NM) na Vlašiću povezan je s Travnikom dvjema asfaltnim saobraćajnicama, prilazni put R-413 i R-413a. Udaljenost Travnik – Babanovac je 28km via Turbe (R-413), malo mjesto udaljeno 7km od Travnika kada se ide prema Bihaću. Druga moguća veza Travnik – Babanovac je via Galica (R-413a), naime ova relacija je kraća 3km ali se preporučuje samo ljeti.

Ova relacija je jako opasna i za vrijeme zimske sezone ova putna relacija je, zbog uskog puta i mogućih odrona, jednosmjerna.

privatni smještaj vlašić

Privatni smještaj Vlašić

Kada govorimo o smještajnim kapacitetima, na planini Vlašić nalazi se ogroman broj raznih hotela, apartmana, objekata. Osim hotela dosta su popularni i privatni smještaji kojih na Vlašiću ima na pretek. Rezervacija je prilično jednostavna i u većini slučajeva uplata avansa nije potrebna.

- Oglašavanje -

Domaćini su veoma ljubazni susretljivi. Većina privatnih prenoćišta nudi i besplatni parking kao i WiFi. Zrak na Vlašiću pozitivno utiće na krvnu sliku, a posebno se preporučuje svim bolesnicima (bronhitis, plućna oboljenja), te osobama u postoperativnom periodu, djeci, starijim osobama, sportskim ekipama itd.

Ovdje se već vjekovima gaji tradicija ovčarstva; najpoznatiji proizvodi te stočarske grane je vlašićki sir, koji se može kupiti neposredno od pastira.

Vlašić je, između ostalog, poznat i po vlašićkom siru koji spada među najbolje bijele sireve u salamuri. Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i došlo ime Vlašić. Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina i tako se sad vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije.

privatni smještaj vlašić

Skijanje

Trenutno u zimskoj sezoni Vlašić raspolaže s uređenih preko 10 km ski-staza srednjeg nivoa nagiba sa 6 liftova od kojih su 3 baby ski-lifta za početnike. Glavni ski lift „Babanovac“ i sjedešnica „Eko Fis-a“ posjeduju sistem za osnježivanje staza vještačkim snijegom kao i infrastrukturu za noćno skijanje koje imaju i ostali baby ski liftovi stvarajući poseban doživljaj ljubiteljima alpskog skijanja.

Osim alpskog skijanja, u ponudi planine Vlašić nalazi se i 4 km kružno uređene staze za nordijsko trčanje (Kukotnica), a poseban zimski užitak predstavlja snow safari bijelim planinskim prostranstvima.

Ski liftovi:

  • “Markovac” sa 1300 skijaša po satu Dupli, sidro-lift “Babanovac” kapaciteta 2100 skijaša po satu
  • Posljednje izgrađeni ski-lift “Visovi” ima kapacitet od 900 skijaša po satu
  • 2 “Baby” ski-lifta za djecu i početnike s kapacitetom od 300 skijaša za jedan sat.

Ovaj lift opremljen je reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noć od 18:30 do 21:30h.Ukupno uređenih staza na Vlašiću ima 10 500 m, broj lakih staza je 2, poluteških ima 2 staze, maksimalna visinska razlika je 15% (1200m/1570m).

Najduža staza na Vlašiću iznosi 3 800m. Ski-lift “Babanovac” opremljen je također reflektorima za noćno skijanje koje startuje (srijeda, petak, subota) od 18:30h do 21:30h. Ski karta za noćno skijanje se posebno kupuje. Od 2015 godine u funkciji su i snježni topovi na Vlašiću.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

[wp_radio_trending count="6"]

5 Najslušanijih bh radija u Septembru

Donosimo vam listu pet najslušanijih bh radija u mjesecu Septembru 2022. Bosna i Hercegovina spada među zemlje...

Otvoreni radio

Otvoreni radio je privatna glazbena hrvatska radio stanica koja emitira svoj program od 24. prosinca 1997....

Narodni radio Sarajevo najlušaniji “narodni” u gradu!

Narodni radio Sarajevo je najmlađa narodna radio stanica u glavnom gradu BiH ali već je omiljeni...

Najslušanije radio stanice BiH 2021

Najslušanije radio stanice BiH u 2021. sa odličnim programom i muzikom Ako tražite zanimljive radio stanice sa...

Film Borilački klub – 20 bizarnih činjenica koje niste znali!

Ako je Film Borilački klub jedan od vaših omiljenih fimova, sigurno znate napamet svaku scenu. Evo...

RADIO SEDMICE: Radio Bobar Bijeljina Online

Radio Bobar emituje program od 26.11.1998.godine. Sa širokim frekventnim spektrom animira oko deset miliona potencijalnih slušalaca. Zahvaljujemo Vam...
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE