Privatni smještaj Vlašić

Tražite lokaciju za zimovanje. Privatni smještaj Vlašić je prava opcija za vas.

Vlašić je visoka planinska prepreka, koja se nalik ogromnoj tvrđavi nadnosi nad okolinom.

Ona zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi ovog područja zahvaljujući njenim šumama, pašnjacima i brojnim izvorima. Najviši vrh Paljenik dostiže 1943 metara nadmorske visine. Ova planinska ljepotica nalazi se u samom srcu Bosne i Hercegovine, te je još u vrijeme Austro- Ugarske uprave bila prepoznata kao izvrstan turistički centar. Područje Devečani (1760m) i vrh Galice predstavljaju atraktivne ciljeve planinara, a raspolažu dobro obilježenim planinskim stazama.

Na Babanovcu (1260m), koji je s Travnikom povezana s faltnom cestom dugom 20 km, nalazi se poznati centar za zimske sportove, kojim raspolaže s 5 skijaških liftova, staze za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km i s 4 skakaonice.

Godinama je bila poznat a po internacionalnom Pokal Vlašić Europa Kupu koji je 13 puta održan na 90-metarskoj skakaonici na kojem su pred 12000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 europskih zemalja, Japana i SAD, statusu Rezervnog aklimatizacijskog sportskog centra XIV Olimpijskih igara, te prestižnom priznanju Srebrena pahuljica.

Kako do Vlašića?

Sportsko-rekreacijski centar Babanovac (1260NM) na Vlašiću povezan je s Travnikom dvjema asfaltnim saobraćajnicama, prilazni put R-413 i R-413a. Udaljenost Travnik – Babanovac je 28km via Turbe (R-413), malo mjesto udaljeno 7km od Travnika kada se ide prema Bihaću. Druga moguća veza Travnik – Babanovac je via Galica (R-413a), naime ova relacija je kraća 3km ali se preporučuje samo ljeti.

Ova relacija je jako opasna i za vrijeme zimske sezone ova putna relacija je, zbog uskog puta i mogućih odrona, jednosmjerna.

privatni smještaj vlašić

Privatni smještaj Vlašić

Kada govorimo o smještajnim kapacitetima, na planini Vlašić nalazi se ogroman broj raznih hotela, apartmana, objekata. Osim hotela dosta su popularni i privatni smještaji kojih na Vlašiću ima na pretek. Rezervacija je prilično jednostavna i u većini slučajeva uplata avansa nije potrebna.

Domaćini su veoma ljubazni susretljivi. Većina privatnih prenoćišta nudi i besplatni parking kao i WiFi. Zrak na Vlašiću pozitivno utiće na krvnu sliku, a posebno se preporučuje svim bolesnicima (bronhitis, plućna oboljenja), te osobama u postoperativnom periodu, djeci, starijim osobama, sportskim ekipama itd.

Ovdje se već vjekovima gaji tradicija ovčarstva; najpoznatiji proizvodi te stočarske grane je vlašićki sir, koji se može kupiti neposredno od pastira.

Vlašić je, između ostalog, poznat i po vlašićkom siru koji spada među najbolje bijele sireve u salamuri. Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i došlo ime Vlašić. Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina i tako se sad vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije.

privatni smještaj vlašić

Skijanje

Trenutno u zimskoj sezoni Vlašić raspolaže s uređenih preko 10 km ski-staza srednjeg nivoa nagiba sa 6 liftova od kojih su 3 baby ski-lifta za početnike. Glavni ski lift „Babanovac“ i sjedešnica „Eko Fis-a“ posjeduju sistem za osnježivanje staza vještačkim snijegom kao i infrastrukturu za noćno skijanje koje imaju i ostali baby ski liftovi stvarajući poseban doživljaj ljubiteljima alpskog skijanja.

Osim alpskog skijanja, u ponudi planine Vlašić nalazi se i 4 km kružno uređene staze za nordijsko trčanje (Kukotnica), a poseban zimski užitak predstavlja snow safari bijelim planinskim prostranstvima.

Ski liftovi:

  • “Markovac” sa 1300 skijaša po satu Dupli, sidro-lift “Babanovac” kapaciteta 2100 skijaša po satu
  • Posljednje izgrađeni ski-lift “Visovi” ima kapacitet od 900 skijaša po satu
  • 2 “Baby” ski-lifta za djecu i početnike s kapacitetom od 300 skijaša za jedan sat.

Ovaj lift opremljen je reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noć od 18:30 do 21:30h.Ukupno uređenih staza na Vlašiću ima 10 500 m, broj lakih staza je 2, poluteških ima 2 staze, maksimalna visinska razlika je 15% (1200m/1570m).

Najduža staza na Vlašiću iznosi 3 800m. Ski-lift “Babanovac” opremljen je također reflektorima za noćno skijanje koje startuje (srijeda, petak, subota) od 18:30h do 21:30h. Ski karta za noćno skijanje se posebno kupuje. Od 2015 godine u funkciji su i snježni topovi na Vlašiću.

Vrijeme sutra: Vaš vodič kroz oblake

U svakodnevnom životu, ljudi se često oslanjaju na razne alate kako bi se organizirali kroz svoje...

Nova godina Beograd!

Nova godina Beograd je zaista posebno vrijeme kada se prijatelji i porodica okupe da isprate staru,...

Kružni trening kod kuće, treba vam samo štoperica

Kružni trening kod kuće nije teško osmisliti Mnogi su u pandemiji zaboravili na svoje hobije, a posebno...

Očni pritisak i druge bolesti oka o kojima malo znamo

I oči su izložene promenama i jednako ugrožene kao i bilo koji drugi organ u telu....

5 saveta za brzo vraćanje u formu nakon putovanja

Brzo vraćanje u formu nakon putovanja Pripadate li grupi onih koji na dan povratka sa putovanja jesu...

Najslušanije radio stanice u Srbiji

U ovom tekstu vam donosimo najslušanije radio stanice u Srbiji. Podatke o radio stanicama u Srbiji...