back to top

5 saveta za brzo vraćanje u formu nakon putovanja

Brzo vraćanje u formu nakon putovanja

Pripadate li grupi onih koji na dan povratka sa putovanja jesu na ivici suza, jer im se ne mrda sa mesta gde se nalaze? Ne brinite se, većina se u stvari baš tako i oseća, jer nakon odmora svi žele još koji dan uživanja, telo i um se naviknu na lepe predele, šetnje, relaksaciju, a sve se prekida i potrebno je vratiti se svom domu i ustaljenim navikama i svakodnevnim obavezama. Dobra činjenica jeste što taj osećaj drži najduže nekoliko dana, pa se i psihički i fizički priviknemo na ponovno uspostavljanje redovnog režima. Ali, postoje i neki trikovi kako da taj period nešto lošije energije premostite i da ga eliminišete.

Nakon odmora je uvek teško, jer znate da kratko traje, ali i da je do narednog uživanja na nekom putovanju, bilo da je to letovanje, zimovanje, poseta nekom gradu ili državi, potrebno da prođe više vremena. Bar je tako kod većine. Ali, za putovanja vredi i štedeti i čekati, zar ne? Već kod narednog, ukoliko osvojite neki od ovih saveta, mnogo brže ćete se osloboditi tog teskobnog osećaja jer se sve vraća u rutinu i usspećete da sačuvate dugo energiju pozitivnu koju ste sakupili, a to je u stvari najvažniji deo u celoj ovoj priči, da delovanje odmora što duže traje i što duže da se osećate odmorno i osveženo.

Raspakujte se odmah i očistite kofere

Putnici se, zasigurno, dele u dve grupe: one koji svoj prtljag odmah raspakuju i one koji ga preskaču danima, nedeljama, sve dok postepeno koferi za put ne budu prazni. Ovoj drugoj grupi putnika pripadaju oni koji teret lošeg osećaja što se odmor završio duže nose sa sobom, zato nemojte to da radite sebi. Koferi bi trebalo odmah da se srede i spreme za naredno putovanje, kad god ono bilo.

Prvi korak jeste da se koferi, pre unošenja u kuću/stan očiste spolja, potpuno, kako bi se uklonila prašina, sve nečistoće i kako bi se dezinfikovali, da se u dom ne unose bakterije. Iako ovo svi znaju, ovaj korak je bitan u raspakivanju, jer kada na samom ulazu očistite sve, onda ćete dobiti energiju potrebnu da sve odmah raspakujete, pa je u tom  momentu i iskoristite. Izvadite stvari i ostavite ih na pranje, sredite kozmetiku i prenesite je tamo gde vam inače stoji, ostale stvari rasporedite na svoje mesto i kroz nekih desetak minuta sve je gotovo. Na kraju, koferi bi trebalo da se sasvim očiste, istrresu, spakuju, pa će tako biti spremni odmah za naredno pakovanje.

Već u ovom momentu ćete se osećati dosta rasterećenije, a koferi neće biti tu da vas podsvesno podsećaju na odmor i to koliko vam je teško da se vratine u svoju rutinu, pa je vrlo važno da ih brzo i odmah po dolasku sa putovanja sredite.

Ukoliko imate simptome virusa proverite krvnu sliku i da li vam je povišen crp

Putovanja, posebno na mesta gde je klima drugačija od onoga na šta ste navikli, mogu negativno da utiču na organizam, da poljuljaju imunitet, pa dolazi do kijavice, prehlade. Sve ovo j daleko ozbiljnije od trenutka kada se pojavio i virus COVID-19, pa bi svaku pojavu simptoma trebalo proveriti. Ukoliko ste dobili neke simptome, nemojte siliti svoje telo, zanemarivati šta poručuje, jer ćete tako brzo oduzeti sebi svu pozitivnu energiju koju ste nakupili upravo tom prehladom. Proverite krvnu sliku, posebno proverite da li vam je povišen crp i tako ćete znati šta vam je dalje za činiti.

Povišen crp uvek ukazuje na postojanje upale u organizmu, a njegove vrednosti lekarima dalje daju prostor za razmišljanje o terapiji koja se prepisuje. U svakom slučaju, kod pojave simptoma kao što su kijavica, povišena telesna temperatura, povišen crp, malaksalost, trebalo bi da se izolujete, ali najvažnije, da dopustite sebi da odležite i date organizmu vremena da se oporavi. Sa tim u vezi jeste i naredni savet koji pomaže da se povratite u dobru formu nakon putovanja.

Ne započinjite rad odmah

Najveća greška većine jeste da dan nakon dolaska sa putovanja kreću sa radom, vraćaju se na posao, što donosi sa sobom osećaj većeg umora. Uvek planirajte svoja putovanja i poslovne odmore tako što ćete da imate makar dan ili dva između povratka sa odmora i vraćanja poslu. Organizmu je potrebno malo vremena da se privikne na ponovnu promenu, potreban je i san, navikavanje na klimu, povratak svakodnevnici, sređivanje svega nakon putovanja, a ako odmah nastavite tamo gde ste stali sav odmor koji ste sebi pružili biće skoro u potpunosti anuliran i vrlo brzo ćete osećati isti onaj umor koji je bio prisutan pre njega.

Organizujte spa veče

Za ovo vam ne treba spa centar, ukoliko ga nemate u svojoj blizini ili iz nekog razloga ne možete da odete do njega, već sve možete u nekoj mini varijanti da napravite za sebe i u svom domu. Najpre napravite finu atmosferu uz čašu vina, neku laganiju muziku, par aromatičnih sveća, pa ćete se odmah osećati relaksiranije i lepše. Napravite kupku u kadi ili odradite blagi piling celog tela, koji će očistiti kožu dubinski, a ujedno pružiti laganu masažu koja uvek prija. Iskoristite neke maske za kožu, kosu, ruke, stopala, organizujte sebi jedno fino, mirišljavo veče, koje nije samo opuštajuće za telo, već i za vaš um. Na ovaj način ćete svoj odmor produžiti još malo i sebi priuštiti odličan ugođaj.

Organizujte rad unapred

Nakon odmora, putovanja, bilo koje vrste da je ono, najteže je vratiti se poslovnim obavezama, a to posebno znači da će prva radna nedelja biti nešto manje produktivna. Nekad je dobro izbeći ponedeljak za prvi radni dan, jer podsvesno skraćena prva radna nedelja deluje pozitivno na rad i učinak. Ali, postoje još neki trikovi koje vredi isprobati.

Napravite popis glavnih obaveza koje vas čekaju i ciljeva koje je potrebno napraviti i dostići u radnoj nedelji koja je pred vama. Učinite tako da prvo radite na nekim većim zadacima, a onda da vas sitniji čekaju pred kraj radne nedelje. Nemojte samo prvi radni dan pretrpati radom, neka on bude dan za mini privikavanje. Na ovaj način ćete sve mnogo lakše uraditi, mnogo uspešnije, te prvi radni dani nakon putovanja neće biti tako strašni.

Pripadali bilo kojoj grupi, od onih sa početka, ovi saveti ili trikovi, nazovimo ih kako želite, uspešno deluju kod svih, pa ih pridodajte svim onima koje ste do sada otkrili da kod vas uvek dobro reaguju.

Vrijeme sutra: Vaš vodič kroz oblake

U svakodnevnom životu, ljudi se često oslanjaju na razne alate kako bi se organizirali kroz svoje...

Nova godina Beograd!

Nova godina Beograd je zaista posebno vrijeme kada se prijatelji i porodica okupe da isprate staru,...

Kružni trening kod kuće, treba vam samo štoperica

Kružni trening kod kuće nije teško osmisliti Mnogi su u pandemiji zaboravili na svoje hobije, a posebno...

Očni pritisak i druge bolesti oka o kojima malo znamo

I oči su izložene promenama i jednako ugrožene kao i bilo koji drugi organ u telu....

Najslušanije radio stanice u Srbiji

U ovom tekstu vam donosimo najslušanije radio stanice u Srbiji. Podatke o radio stanicama u Srbiji...

Privatni smještaj Vlašić

Tražite lokaciju za zimovanje. Privatni smještaj Vlašić je prava opcija za vas. Vlašić je visoka planinska prepreka,...