back to top

Kako Uvesti Mašinu Iz Kine

Ekonomska sila svijeta – Kina

Ukoliko je vašem poslovanju potrebna određena mašina onda je sigurno želite pronaći na stranom tržištu. Sigurno se pitate kako uvesti mašinu iz Kine i šta je sve potrebno za ovaj proces?

Na kineskom tržištu možete pronaći sve proizvode koji su potrebni vašem poslovanju. Već dugo vremena Kina je na vodećem mjestu kada je u pitanju izvoz.  Zbog velike potražnje uvoz robe iz Kine je dosta olakšan.

Uz kratko istraživanje na internetu pronađite idealne partnere koji će vam pomoći uvesti mašinu iz Kine. Važno je da obratite pažnju na recenzije i osvrte korisnika time ćete se uvjeriti u pouzdanost partnera.

kako uvesti mašinu iz kine

Provincije u Kini koje proizvode mašine

Prilikom potražnje bazirajte se na sljedeće provincije Jiangsu, Šangaj, Zhejiang, Shandong, Liaoning i Guangdong. Provincije Zhejiang, Jiangsu i Shandog izvoze više od polovine svih mašina koje se proizvode u Kini.

Bez obzira da li vam trebaju poljoprivredne mašine ili strojeve za pakiranje i štampanje u ovoj azijskoj zemlji možete pronaći željeni proizvod.

Navedene provincije su glavni dijelovi Kineskog tržišta koju svoju proizvodnju usmjeravaju većinom na mašine.

Neophodne specifikacije

Ukoliko je vašem poslovanju neophodna mašina onda je potrebno obratiti pažnjju na određene specifikacije. Većina kupaca mašina i njihovih dijelova  ne želi naručiti prilagođen proizvod, nego gotov fabrički dizajniran proizvod.

Iako je riječ o već gotovom proizvodu potrebno je obratiti pažnju na specifikacije koje posjeduje. Kada mašina posjeduje sve željene specifikacije onda će vam potraga za idealnim strojem biti gotova. 

Nemojte se zavarati na već gotove proizvode jer i oni trebaju proći kontrolu kvaliteta. Kinesko tržište je veliko i ispunjeno raznim proizvođačima. Zbog toga ne postoji univerzalni standard dobre kvalitete.

Raznolikost i preokupiranost tržišta učinit će možda potražnju mašine težim procesom. No, prije svega važno je da pažljivo birate proizvođače i mašine ipak se radi o većoj investiciji.  

Kada želite kupiti mašinu u Kini proizvođač ili dobavljač je dužan dostaviti vam listu sa svim specifikacijama određenog stroja. Lista bi trebala sadržati vrstu modela i upustvo za upotrebu, kao i kakve su funkcije, napon, snaga, težina.

  Nepohodno je da sadrži objašnjenje kontrolnog sistema.  Certifikacija proizvoda i tačna težina su potrebne kako bi mogli lakše uvesti mašinu u vašu državu.

Kada je u pitanju kupovina i uvoz mašine onda je potrebno da proivođač ponudi jamstvo i mogučnost zamijene. Mnogi kineski proizvođači nude jamstva koja ponekad traju i nekoliko godina. Međutim, prije nego što naručite, preporučujemo da potvrdite određene uvjete jamstva koje je odredio dobavljač.

Što se tiče rezervnih dijelova za mašinu u većini slučajeva isplativije je da ih nabavite u vašoj državi. Tako ćete izbjeći dodatne troškove poput plaćanja zračnog prijevoza i carine.

U cjelokupnom procesu nabavka mašine važno je pronaći nabavljače koji su pouzdani i iskusni. Posvetite dovoljno vremena istraživanju tržišta prije nego što se odlučite za kupnju.

Uvoz ne bi trebao biti zamoran posao ukoliko sarađujete sa ozbiljnim partnerima. Nužno je da proizvođač praktikuje kontrolu kvaliteta i sve sigurnosne mjere. One će pomoći da mašina dođe u ispravnom stanju bez oštečenja.

Saradnja je ključ uvoza proizvoda iz stranih država. Danas  sve možete zaključiti putem interneta ali preporučujemo da se ne žurite jer ipak se radi o uvozu stroja. Također ukoliko ste u mogućnosti da putujete onda možete dobavljače upoznati na trgovinskim sajmovima u Kini.

U ovom slučaju lakše je poslovati licem u lice i uvjeriti se u kvalitet proizvoda. Pošto je u pitanju mašina proivođač neće moći poslati primjer, uzorak proizvoda. Stoga, ukoliko ste nesigurni u kvalitet gotove mašine preporučujemo da ovaj dio posla lično obavite.

Koliko će trajati uvoz sve zavisi od carine. Kako bi izbjegli nepotrebne prepreke pripremite na vrijeme svu potrebnu papirologiju.  Zbog veličine mašine budite spremni da će uvoz biti duži ali važno je da sve obavite u skladu sa traženim pravilima.

Vrijeme sutra: Vaš vodič kroz oblake

U svakodnevnom životu, ljudi se često oslanjaju na razne alate kako bi se organizirali kroz svoje...

Nova godina Beograd!

Nova godina Beograd je zaista posebno vrijeme kada se prijatelji i porodica okupe da isprate staru,...

Kružni trening kod kuće, treba vam samo štoperica

Kružni trening kod kuće nije teško osmisliti Mnogi su u pandemiji zaboravili na svoje hobije, a posebno...

Očni pritisak i druge bolesti oka o kojima malo znamo

I oči su izložene promenama i jednako ugrožene kao i bilo koji drugi organ u telu....

5 saveta za brzo vraćanje u formu nakon putovanja

Brzo vraćanje u formu nakon putovanja Pripadate li grupi onih koji na dan povratka sa putovanja jesu...

Najslušanije radio stanice u Srbiji

U ovom tekstu vam donosimo najslušanije radio stanice u Srbiji. Podatke o radio stanicama u Srbiji...