Dobra laboratorijska praksa uz bilježnicu SciNote

Popis instrumenata, praćenje laboratorijskih rezultata, zapisivanje toka eksperimenta sve navedene stvari su sastavio dio posla u laboratoriju.

Sve to zapisivanje oduzima vrijeme ali je neophodno. Upisani rezultati, informacije o eksperimentu, analize moraju biti tačne i čitko napisane. Naravno, ako se zapisuje ručno onda niko ne garantuje da će moći pročitati vaš rukopis.

Skoro sve prelazi na digitalne platforme. Banke,pošte, ordinacije, marketi, organizacije svi imaju zajedničku stvar a to je poseban organizacioni sistem koji se nalazi na računaru ili laptopu.

Zašto onda i zaposleni u laboratorijima ne bi imali posebnu platformu koja bi im značajno uštedila vrijeme i olakšala posao koji je samo po sebi već dovoljno težak.

Na svu sreću kreirana je bilježnica koja je postala sastavni dio svakog savremenog laboratorija. To nije obična, papirna bilježnica već elektronska bilježnica. Za razliku od papirne koja samo nudi prostor da zapišete podatke, elektronska laboratorijska bilježnica nudi jednostavnu, praktičnu organizaciju svih dokumenata.

Brza i efikasna SciNote bilježnica

Također, ona omogućava pretraživanje svih dokumenata uz pomoć ključne riječi. Stoga, ako vam je potreban određen eksperiment, datoteka možete ga pronaći u nekoliko sekundi.

Praćenje eksperimenata je zahtjevan zadatak u kojem morate biti precizni i odgovorni. Naravno, neizostavno je zapisivanje i dokumentovanje svih informacija poput toka eksperimenta, popisivanja svih alata, predmeta i njegovog kranjeg rezultata.

 Kada se to ručno unosi onda vam zasigurno oduzima vrijeme i skreće pažnju sa eksperimenta kojeg je potrebno nadgledati.

Zbog toga je elektronska bilježnica veoma praktična jer vrlo lako i brzo unosite sve podatke koje zahtjevaju u datom momentu da se zapišu.

Dobra laboratorijska praksa je od velike važnosti za uspješnost bilo kojeg zadatka kojeg izvodite. Stoga, svaka pomoć je dobro došla. U ovo slučaju to je ELN bilježnica.

Zašto je elektronska bilježnica potrebna mom laboratoriju ?

Naveli smo odmah na početku da je elektronska bilježnica postala sastavni i neophodni dio svakog savremenog laboratorija. Sigurno se pitate zašto je ona od tolike važnosti?

dobra laboratorijska praksa uz bilježnicu scinote
dobra laboratorijska praksa uz bilježnicu scinote

Prvenstveno, njena praktičnost i jednostavnost olakšavaju dodatno posao. Zatim, osim unošenja podataka ovo je platforma koja omogućava brzu komunikaciju sa svim kolegama, dijeljenje podataka, rezultata određenih projekata i eksperimenata.

Osim toga, moguće je označavanje, komentarisanje, izvještavanje vaših kolega o svemu vezanom za određeni posao. Komunikacija je najbitnija u bilo kojem poslu, pa tako i u laboratorijima se očekuje ažurno informisanje kako bi sve kolege bile u toku.

Svi žele da budu u toku sa nanjovijim obavijestima. Ukoliko je vaš sistem centrlizovan onda ne morate brinuti o dostupnosti informacija i informisanju svih zaposlenih.

Elektronska bilježnica je dostupna u bilo kojem momentu i bilo gdje. Možete pritupiti preko vašeg laptopa, računara, pametnog telefona ili čak i tableta.

Tako možete pratiti sve obavijeti i tokove eksperimenta i na dlanu imati sve bitne dokumente.

Sigurnost je najvažnija

S obzirom da se radi o platformi gdje su smješteni svi bitni dokumenti onda je posebna pažnja posvećena sigurnosti. Platformi neće moći pristupiti neko ko ne radi u vašem laboratoriju. Sa dodatnim mjerama sigurnosti, poput dvofaktorske autentifikacije ili lozinke, zaštiti ćete dovoljno vaše informacije.

SciNote blog dodatno objašnjava sve stvari vezane za vašeg budućeg najboljeg prijatelja bez kojeg nećete moći zamisliti obavljanje bilo kojeg zadatka.

Sve dokumente prenosite jednostavno

Za sve kojima su potrebni izvještaji i rezultati a nemaju pristup vašem sistemu onda vrlo lako možete traženi dokument konvertirati u standardni word ili PDF dokument.

Dakle, komunikacija i izvještavanje vaših klijenata je također olakšana i ubrzana. Kako bi lakše pratili sve zadatke koje morate ispuniti kreirana je opcija Workflows gdje možete vizualizirati sve poslove koji se moraju izvršiti u laboratoriju.

Workflows pomoći će vam da budete bolje organizirani i vi i vaš posao. Ova opciaj je poput malog podsjetnika koji vas na vrijeme obavještava o svemu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Vrijeme sutra: Vaš vodič kroz oblake

U svakodnevnom životu, ljudi se često oslanjaju na razne alate kako bi se organizirali kroz svoje...

Nova godina Beograd!

Nova godina Beograd je zaista posebno vrijeme kada se prijatelji i porodica okupe da isprate staru,...

Kružni trening kod kuće, treba vam samo štoperica

Kružni trening kod kuće nije teško osmisliti Mnogi su u pandemiji zaboravili na svoje hobije, a posebno...

Očni pritisak i druge bolesti oka o kojima malo znamo

I oči su izložene promenama i jednako ugrožene kao i bilo koji drugi organ u telu....

5 saveta za brzo vraćanje u formu nakon putovanja

Brzo vraćanje u formu nakon putovanja Pripadate li grupi onih koji na dan povratka sa putovanja jesu...

Najslušanije radio stanice u Srbiji

U ovom tekstu vam donosimo najslušanije radio stanice u Srbiji. Podatke o radio stanicama u Srbiji...