back to top

Plišane igračke za djecu

Kao djeca smo svi imali gotovo bezbroj plišanih igračaka koje su možda i dalje kod pojedinih na tavanu u jednoj kutiji te skupljaju prašinu. Razlog zašto je to tako leži u tome što smo previše vezani za ove igračke jer su nam dale sate i sate zabave oni su naši prvi prijatelji.

Plišane igračke za djecu su veoma važne za odrastanje djece stoga svako dijete bi trebalo imati barem par plišanih igračaka.

Historija plišanih igračaka

Plišane igračke su dugo godina sa nama, a kroz dugi niz godina njihova funkcija je i dalje ostala ista. Čak postoje i tekstovi koji upućuju na to da su se u drevnom Egiptu plišane lutke imale određenu funkciju pored igre. Kasnije su one nestale iz upotrebe, te su se vratile davne 1830. godine. Masovno su se počele proizvoditi 1880. godine zbog Margaret Steiff koja je pokrenula prvi porodični posao prodaje plišanih lutaka.

Od ove godine plišane igračke samo rastu u popularnosti i ne izgleda kao da će nestati, uvijek će biti djece kojima će se moći prodavati plišane lutke. Upravo kada razmišljamo šta možemo kupiti djetetu za rođendan plišana lutka nam gotovo prva padne na pamet.

Plišane igračke su važne za razvoj djeteta

Mnogi naučnici tvrde da je za dijete plišana igračka predstavlja najbolji prijelazni objekat prilikom odrastanja. Kada kažemo prijelazni objekat mislimo na objekat koje djetetu olakšava odvajanje od majke koje će se dogoditi u periodu oko prve godine života. Dakle, ovaj objekat je krucijalan za emocionalno, ali i za psihičko sazrijevanje djeteta. On može zamijeniti majku i na taj način dijete će biti manje stresno i neće imati traumatično iskustvo kada se odvoji.

Dijete može da grli plišanu igračku da spava s njom dakle, konstantno ima društvo ima zamišljenog prijatelja. Čak i ako se odluči da stavi plišanu igračku u usta nećete imati problema zato što su ovo igračke koje su mekane i nemaju oštre rubove tako da se dijete ne može povrijediti.

Generalno je poznato da kroz igru djeca najbolje razvijaju svoje socijalne vještine. Od najmanjih nogu oni uče tako što oponašaju sve što vide u svojoj okolini, a to su najčešće roditelji. Plišane igračke su jedne od prvih igrača pomoću kojih dijete može da razvija svoje socijalne sposobnosti. One su meke, lagane su i što je najvažnije dijete može da ih tretira kao živo biće. Dakle, može ih hraniti, maziti, može razgovarati s njima i spremati ih za spavanje. Na ovaj način dijete će dobiti osjećaj važnosti ono će se brinuti za svoju plišanu igračku i na taj način će brze sazrijevati.

Svako dijete će morati proći i kroz par negativnih trenutaka u svom odrastanju. Plišane lutke i u ovom segmentu mogu pomoći. Dijete nekada može biti ljuto, tužno ili može osjećati strah, a nema kome da se obrati. Kada nema majke dijete se jednostavno ne osjeća sigurno, a plišane lutke mu daju tu sigurnost. One su tu da ih dijete zagrli kada mu je najteže i one će mu pomoći.

Mnoga djeca se boje spavati sama pa proces navikavanja može potrajati dosta dugo i potrebno je da se on olakša djetetu. Možda će pojedinoj djeci od velike pomoći biti upaljena lampa, međutim većina voli da zagrli plišanu igračku, te će im na taj način noć brže proći i neće imati toliko straha kada se budu odvajali od svoje omiljene lutke.

Kao što možete vidjeti mnogo je raznih načina na koji se mogu upotrijebiti plišane lutke, a svaki od njih je veoma važan za dijete. Plišane lutke su naši prijatelji koji nas prate kroz cijeli život, naravno kada odrastemo one će završiti na tavanu ili na vrhu ormara u nekoj kutiji i skupljat će prašinu, ali će gotovo uvijek biti tu nadohvat ruke.

Vrijeme sutra: Vaš vodič kroz oblake

U svakodnevnom životu, ljudi se često oslanjaju na razne alate kako bi se organizirali kroz svoje...

Nova godina Beograd!

Nova godina Beograd je zaista posebno vrijeme kada se prijatelji i porodica okupe da isprate staru,...

Kružni trening kod kuće, treba vam samo štoperica

Kružni trening kod kuće nije teško osmisliti Mnogi su u pandemiji zaboravili na svoje hobije, a posebno...

Očni pritisak i druge bolesti oka o kojima malo znamo

I oči su izložene promenama i jednako ugrožene kao i bilo koji drugi organ u telu....

5 saveta za brzo vraćanje u formu nakon putovanja

Brzo vraćanje u formu nakon putovanja Pripadate li grupi onih koji na dan povratka sa putovanja jesu...

Najslušanije radio stanice u Srbiji

U ovom tekstu vam donosimo najslušanije radio stanice u Srbiji. Podatke o radio stanicama u Srbiji...