back to top

Najbolji ruksaci za djecu

Ruksaci su veoma važni kako za mališane koji tek počinju sa školom tako i za srednjoškolce koju se već navikli na nošenje knjiga.

Bilo kako bilo ruksaci su veoma važni, te ih mnogi roditelji zanemaruju pokušavaju da pronađu što jeftiniji ruksak kako bi na tome uštedjeli što je veoma pogrešno. Najbolji ruksaci za djecu su malo skuplji, a za tu cijenu naravno postoji i dobro objašnjenje. Naime upravo najbolji ruksaci za djecu su dizajnirani i kreirani tako da dijete prilikom nošenja samog ruksaka ne osjeti teret i ne šteti svojoj kičmi i svojim leđima.

najbolji ruksaci za djecu
Najbolji ruksaci za djecu

Niste ni trepnuli, a vaše dijete je krenulo u školu. Upravo u tim godina mu je potrebno da ima čvrst ruksak koji je ergonomski postavljen i koji mu neće spriječiti dalji razvoj. Ne biste vjerovali koliko djece je kasnije u životu imalo posljedice što s pravilnim držanjem što s ozbiljnim problemima u kičmi, a sve to zbog loše kvalitete ruksaka kojeg je nosio. Stoga savjetujemo da za vaše dijete birate najbolje, a u današnjem tekstu ćemo vam i pomoći kako da izaberete najbolji ruksak za vaše dijete.

Kako odabrati najbolji ruksak za vaše dijete?

Ruksaci su pretežno namijenjeni za djecu koja pohađaju osnovnu ili srednju školu stoga ako vaše dijete ide u vrtić, a planirate mu kupiti ruksak nemojte. Za malu djecu ruksake je bolje ne kupiti, jer nisu opremljeni čvrstim leđima, što neće dopustiti da teret pritisne na kičmu djeteta. Potrebno je da je ruksak dobro postavljen da su leđa čvrsta i da prate sam oblik kičme kako ne bi došlo do neželjenih deformacija.

Kada kupujete ruksak morate da prvo uzeti u ruke. Masa praznog ruksaka ne smije biti veća od jedne i po kile tako da obratite pažnju i na ovu činjenicu. Generalno ukupna masa ruksaka sa sadržajem ne smije biti veća od 10% mase osobe. Ipak mnogi ruksaci su dana pretrpani knjigama i sveskama stoga je kvaliteta samog ruksaka od velike važnosti.

najbolji ruksaci za djecu
Najbolji ruksaci za djecu

Poželjno je da ruksak mora imati reflektirajuće elemente – često u povratku iz škole dijete će hodati po mraku pa bi dijete trebalo biti vrlo jasno vidljivo za vozače automobila koji prolaze. Iako vam se čini da je teško pronaći ruksak koji je lagan i dobro postavljen, a pri tom ima reflektirajuće elemente realnost je sasvim drugačija. Većina standardnih ili malo skupljih ruksaka ima sve ove elemente koji će dobro doći vašem djetetu.

Materijal je veoma bitan

Obratite pažnju na materijal od koje je tkanina napravljena. Potrebno je da je to veoma lagan materijal koji je propušta vozu i ima visok nivo čvrstoće. Kvaliteta šavova je također važna jer oni moraju biti pažljivo obrađeni, izdržljivi, a svi plastični elementi moraju imati glatku površinu. Poželjno bi bilo da su svi ćoškovi ruksaka ojačani, međutim ovo vam ne treba biti presudan faktor. Vanjski džepovi bi trebali imati mogućnost da se zatvore i otvore kako bi u slučaju kiše ili snijega dijete moglo zaštiti flašicu za vodu ili papire koje je tu ostavilo.

Što se tiče unutrašnjih dijelova gledajte da ima što više pregrada kako bi dijete moglo da rasporedi sadržaj ravnomjerno. Nema potrebe da torba ima puno vanjskih džepova, ali  su unutrašnji veoma važni i dobro pratite koliko ima unutrašnjih džepova i koje su veličine.

To su savjeti koji će vam sigurno biti od velike koristi prilikom odabira najboljeg ruksaka za vaše dijete. Dakle, treba da se fokusirate na sam materijal da li je lagan i da li propušta vodu, te na sam kvaliteta šavova i rajsferšlusa. Postava je također veoma bitna i bez stave nemojte ni uzimati ruksak vašem djetetu jer će mu svi ostali škoditi i neće doprinijet njegovom razvoju i pravilnom držanju.

Vrijeme sutra: Vaš vodič kroz oblake

U svakodnevnom životu, ljudi se često oslanjaju na razne alate kako bi se organizirali kroz svoje...

Nova godina Beograd!

Nova godina Beograd je zaista posebno vrijeme kada se prijatelji i porodica okupe da isprate staru,...

Kružni trening kod kuće, treba vam samo štoperica

Kružni trening kod kuće nije teško osmisliti Mnogi su u pandemiji zaboravili na svoje hobije, a posebno...

Očni pritisak i druge bolesti oka o kojima malo znamo

I oči su izložene promenama i jednako ugrožene kao i bilo koji drugi organ u telu....

5 saveta za brzo vraćanje u formu nakon putovanja

Brzo vraćanje u formu nakon putovanja Pripadate li grupi onih koji na dan povratka sa putovanja jesu...

Najslušanije radio stanice u Srbiji

U ovom tekstu vam donosimo najslušanije radio stanice u Srbiji. Podatke o radio stanicama u Srbiji...