back to top

Tablet – za šta mi sve služi?

Tablet može predstavljati odličan način za konzumiranje bilo kojeg sadržaja: jeftiniji je od računala i laptopa, ima jednostavan ekran za igranje igrica, gledanje filmova i TV emisija, praktičan je i za čitanje novina, časopisa i knjiga, i naravno, idealan za korištenje svih društvenih mreža, što su idealne aktivnosti za dosadne zimske dane, nakon praznika i zimovanja. Uz svoj tablet dodajte i  olovku i dobit ćete fleksibilan uređaj za korištenje.

Ako uložite malo više u jedan tablet sa boljim i kvalitetnijim specifikacijama, dobit ćete uređaj koji je prava mala mašina i koji je idealana zamjena za velike kompjtere koji zauzimaju više prostora.  

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine tableta?

Koliko ste spremni potrošiti novca?

Ako imate manji budžet, trebalo bi da se fokusirate na povoljne tablete koji nude nešto manji sadržaj. Postoje različiti modeli dostupni po nižoj cijeni i oni su sjajan izbor za vas ako vam je potreban uređaj koji biste koristili isključivo za gledanje filmova, serija ili korištenje društvenih mreža. Ukoliko je u pitanju suprotno, onda se fokusirajte na nešto skuplje tablete koji nude više mogućnosti kao što su video ili foto produkcija.

Potreban vam je tablet zbog praktičnosti?

Većina tableta sa manjim ekranom nude i povoljnije cijene. Uglavnom su veoma tanki a i imaju dobru izdržljivost baterije, do 10h. Naravno, što je veći ekran to je i bolje iskstvo gledanja filmova ili serija, čitanje ili korištenje aplikacija, ali ih nije tako lako nositi kao manje tablete, zbog toga treba da postavite prioritete prilikom odabira idealnog tableta za vaše potrebe.

Tablet i djeca?

Ako ste roditelj, obavezno birajte tablet nad kojim možete imati kontrolu preko roditeljskih aplikacija ili filtera. Putem određenih tableta možete kreirati posebne aplikaciju tj.profil za svoje dijete, što djeci ograničava sadržaj koji mogu koristiti.

Tablet kao poklon za mene ili meni dragu osobu?

Traženje pravog tableta za poklon za praznike ili traženja tableta za vlastite potrebe može biti naporan posao. Kada na raspolaganju imate mnoštvo brendova, izbor postaje još teži.

Izbor brendova se kreće od Samsunga, Lenovo do Alcatel tableta itd…ili ste ipak za brend koji obuhvata samo osnovne potrebe? Sve zavisi za koju i kakvu osobu birate tablet. Ukoliko ste izabrali tablet za osobu koja voli društvene mreže i filmove, ili ste ipak Vi ta osoba, možete tražiti povoljnije tablete koji podržavaju osnovni paket. Ali, ako ste u potrazi za tabletom za osobu koja se bavi fotografijom ili videom, ili želi time da se bavi(te)  budite spremni da uložite više novca u taj tablet, jer ćete naići na pravu računalsku mašinu u manjem obliku.

Tržište tableta raste iz dana u dan, a vi sebi skratite vrijeme odabira i suuzite svoj izbor potrage savjetima koje smo vam dali.

Potrudili smo se da vam bar malo suzimo izbor, time što smo vam dali smjernice ovisno od onoga ko je osoba kojoj kupujete tablet i sigurni smo da će vam biti od koristi.