Oftamološka klinika Banja Luka

Što je oftalmologija i šta nudi oftamološka klinika Banja Luka?


Oftalmologija je jedna od najvažnijih grana medicine koja uključuje sve što se odnosi na oči, uključujući bolesti dijagnoze i liječenja koje mogu uticati na oko.
Oko je jako osjetljiv organ i postoji jako mnogo faktora rizika koji mogu uticati na njegovo zdravlje.
Redovna provjera zdravlja i stanja očiju je izuzetno važna, jer su jako osjetljivi organi upitanju. Provjeru možete zakazati kod :
-Oftamologa
-Optometriste
-Optičara


Svaki od njih ima važnu ulogu da Vam pruži svu potrebnu njegu kako bi Vaše oči bile u dobrom zdravlju. Sada trebamo vidjeti šta sve oftamološka klinika Banja Luka ima i treba imati, i naravno šta od navedenih doktora liječi šta?
Što je oftalmolog?
Oftalmolog ima važnu ulogu kod liječenja, uključujući:
-Dijagnozu očnih bolesti.
-Liječi različite očne bolesti na različite načine, poput lijekova ili operacija.
-Vrši operaciju oka.
Oftalmolog može obaviti neke operacije oka, osim što propisuje naočale, postupci koji se odnose na stanje vida.
-Oftalmolog može liječiti mnoga očna stanja poput glaukoma, katarakte i rožnice.

Što je optometrist?


Optometristi imaju različite uloge, uključujući provjeru zaštite očiju i ispravljanje refrakcijskih problema, pored toga što vrši dijagnosticiranja i liječenja problema.

Što je optičar?

Još jedan od članova tima za njegu i zdravlje očiju je optičar, ali on ima drugačiju ulogu koja uključuje upotrebu optometrista za naočale i naočale općenito.
Kako odabrati svog doktora?

Naravno, odabir ovisi o Vašem stanju, odnosno o Vašim zahtjevima i potrebama, ako se ne žalite na određeni problem, za pregled možete birati između oftalmologa i optometrista.
A u slučaju da imate određeni problem koji zahtijeva specifičnu njegu i liječenje, liječnik će Vas uputiti stručnjaku.

Zdravstvena stanja oka

Postoje mnogi zdravstveni problemi koji mogu uticati na oči i njihovo zdravstveno stanje.
Jedno od uobičajenih stanja koje utiču na naše oči je katarakta, koja čini vid nejasnim, jer postoji oblak, a s vremenom na vid može jako loše uticati.


Glaukom

Glaukom se također smatra jednim od čestih problema, a to je stanje koje utiče na vidni živac, a to se stanje događa zbog visokog pritiska u oku.
Uz sve to, glaukom može dovesti do sljepoće, a stariji ljudi imaju veći rizik za ovo stanje.


Što očekivati od posjete oftamološke klinike?


Kada stignete, molimo javite se na recepciji.
Bit će potrebno dostaviti Vaše ime, datum rođenja, adresu kao i problem koji imate.
Medicinska sestra ili zdravstveni radnik provjerit će prvo Vaš vid prekrivajući svako oko i tražeći da pročitate slova s grafikona. Također će se provjeriti Vaš vid na daljinu. Morate ponijeti naočale koje nosite za vožnju ili gledanje televizije. Također ćete proći pitanja o stanju i zdravlju Vaših očiju. Naravno ukoliko postoji alergija na neki lijek morate naglasiti ili ukoliko uzimate nešto od lijekova. Bilo bi dobro da, ukoliko uzimate neki lijek, da ga uvijek ponesete na pregled.

Pregled oka


Oko će Vam biti pregledano pomoću mikroskopa sa svjetlosnim nastavkom, sličnog onom koji se koristi u optikama. Također će Vam se možda dati kapi za oči kako bi se pokazale ogrebotine ili tragovi na prednjoj strani očiju.


Ako treba pregledati mrežnjaču, koristit će se kapi za širenje zjenica. Za njihovo djelovanje je potrebno oko 15 minuta, a mogu uticati na Vaš vid oko šest sati. Ako je sunčan dan, možda ćete sa sobom ponijeti sunčane naočale radi udobnosti. I smatrajte da nećete biti u mogućnosti vozitii.
Ukoliko budete trebali detaljan pregled kod doktora, možda ćete morati malo sačekati.


Vrste liječenja

Doktor ili medicinska sestra razgovarat će sa Vama o zdravlju Vašeg oka i pružiti savjet o bilo kojem liječenju koje Vam može zatrebati. Možda ćete dobiti recept za lijekove za oči ili zalihu kapi za oči. U nekim će vam se uvjetima savjetovati da kupite kapi za oči ili druge lijekove u lokalnoj apoteci jer će to biti jeftinije.
Dobit ćete potpuno objašnjenje i imat ćete priliku postavljati bilo koja pitanja koja imate.

Neke će pacijente možda trebati uputiti oftalmologu radi daljnjeg pregleda, kontinuiranog liječenja ili hirurškog zahvata.
Uostalom danas nije teško saznati šta Vas čeka iza drugih vrata, sve što želite znati je upravo iza ovog klika https://www.medicolaser.com/ .

Možda vas zanima

spot_img
oftamološka klinika banja luka
LIVE OFFLINE
Loading...

Report a Problem with Station:

Please, Fill out all the fields.
Radio Station:

Your message has been sent. Thanks 😊